2016-06-06 07:00Pressmeddelande

SVERIGE PÅ FÖTTER 14 JUNI!

null

På samma sätt som lamporna släcks under ”Earth hour”, vill vi vara med och uppmana och utmana hela Sverige att komma på fötter under en och samma timme! Friidrottsförbundet står bakom satsningen ” Sverige på fötter” och vi i En Frisk Generation vill självklart vara med och få befolkningen i Sverige att röra på sig samtidigt den 14 juni kl 17.00-18.00.

Läs mer om Sverige på fötter!

Delta i Sverige på fötter! Se tips på aktiviteter du kan aktivera dig med denna timme!

TRÄNING ÄR BÄSTA MEDICINEN

Våra kroppar är byggda för rörelse. När du rör dig kommer ditt system i kroppen i gång, ungefär som en motor. Det händer mycket i kroppen som gör att du känner dig piggare och starkare.

Hjärtat pumpar effektivare och det ökade blodflödet stimulerar nybildning av blodkärl. Risken för hjärt- och kärlsjukdom halveras. Risken för demens, bröstcancer, depression och benskörhet minskar också. Fysisk aktivitet har så stor betydelse för hälsan att den i många fall kan komplettera eller till och med ersätta läkemedel. (Källa: 1177 Vårdguiden)

STILLASITTANDE ÄR VÄL INTE SÅ FARLIGT? ELLER?

Vi blir allt mer stillasittande! Vi sitter ner på jobbet, vi sitter på bussen, och vi sitter ner när vi kommer hem. Att titta på TV står för ungefär hälften av den tid vi spenderar stillasittande på fritiden. Både svenska och internationella studier visar att vuxna sitter i snitt 7–8 timmar per dag!

FÅ UPP PULSEN MINST 30 MINUTER OM DAGEN

Det allra bästa sättet att komma i gång är att minska stillasittandet. Försök att röra på dig minst 30 minuter varje dag. Vad du än väljer för aktivitet ska det kännas något ansträngande. Du ska bli lite varm, så att pulsen och andningen ökar, men så att du fortfarande kan prata normalt. Det måste inte vara 30 minuter sammanhängande aktivitet, du kan dela upp rörelsen i omgångar. Några gånger i veckan är det bra att öka intensiteten för att förbättra konditionen.

ALL RÖRELSE RÄKNAS

Vi behöver balans mellan energin vi får i oss genom maten vi äter och energin vi gör av med när vi rör på oss. Äter vi mer än vad vi gör av med ökar vi i vikt, även om maten är nyttig. För att gå ner i vikt eller en behålla vikten krävs ytterligare lite extra rörelse, minst 60 minuters daglig aktivitet. All fysisk aktivitet räknas, inte bara långa träningsrundor eller svettiga gympapass, utan även rörelse i vardagen. Den bästa motionen är den som blir av. Vilken form av träning du väljer spelar inte så stor roll, det viktigaste är att du väljer något du tycker är kul!

TIPS TILL MER RÖRELSE I VARDAGEN

  • Ta trapporna i stället för hissen och rulltrappan.
  • Ha ett skrivbord som är höj- och sänkbart.
  • Gå av bussen eller tåget en hållplats tidigare.
  • Promenera med barnen till förskola eller skola i stället för att ta bilen eller bussen.
  • Gå och handla istället för att ta bilen.
PicMonkey Collage mini


Om En Frisk Generation

En Frisk Generation är en ideell organisation som bryter trenden med den ojämlika hälsan genom att ge alla familjer möjlighet till en aktiv gemenskap. Vi erbjuder en aktiv fritid för hela familjen där alla får vara med. En Gemenskap som inte baseras på prestation pengar eller färdigheter. Vi gör något konkret genom att två gånger i veckan under ett år erbjuda barn och föräldrar fysisk aktivitet, kunskap om mat och en social gemenskap i närområdet. H.K.H. Prins Daniel är beskyddare av En Frisk Generation och ett forskningsteam från Karolinska Institutet utvärderar effekten av metoden. Barn som deltar i En Frisk Generations program ökar sin fysiska aktivitet tre gånger mer än i jämförande internationella studier. Familjerna ökar sin vardagsmotion och förändrar sina matvanor. De gör mer aktiviteter tillsammans och många upplever också en förbättrad livskvalitet.