2019-09-10 08:58Pressmeddelande

STF och En Frisk Generation inleder samarbete för alla barns rätt till naturen

null

För tre år sedan startade Svenska Turistföreningen (STF) Höstlövet, ett initiativ som gör det möjligt för barnfamiljer att uppleva ett naturnära höstlov någonstans i Sverige. I år samverkar STF med stiftelsen En Frisk Generation för att möjliggöra aktiviteter i naturen även på hemmaplan och inte bara på lovet. Samarbetet går ut på att familjer inom En Frisk Generations program får möjligheten att åka på en inspirerande och naturnära höstlovsresa till STF Grövelsjön Fjällstation.

– Vi är otroligt stolta över att tack vare våra medlemmars engagemang haft möjlighet att skicka iväg över 70 familjer de senaste åren på ett höstlov de annars inte hade kunnat åka på. Men det har skavt lite att vi har behövt avgränsa oss till några få dagar på året. Det är därför fantastiskt att vi nu, tack vare samarbetet med En Frisk Generation även kan erbjuda aktiviteter i naturen på hemmaplan för dessa barnfamiljer. Målet är att inspirera fler barnfamiljer att komma ut i naturen och vara aktiva, säger Maria Ros Jernberg, vice generalsekreterare på STF.

STF har tidigare visat i rapporten Naturklyftan 2018 att det finns ett växande gap bland barn och unga som förstärker utanförskapet. För trots att allemansrätten ger alla samma möjlighet att plocka bär i skogen och bada i närmaste sjö, påverkar socioekonomiska faktorer vilka som faktiskt kommer ut i naturen.

– Barn rör sig mindre och mindre, en stor andel barn är inaktiva större delen av sin fritid, och tillsammans med STF vill vi bryta den utvecklingen. Att leka fram rörelse i skogen eller bara njuta av det som ett friluftsliv har att erbjuda är något som inte alla har provat på och därför är det extra kul att kunna erbjuda En Frisk Generations familjer den möjligheten. Allemansrätten är ju något väldigt unikt för Sverige och att komma ut tillsammans hela familjen är ju extra roligt. Förhoppningsvis kan det ge mersmak, säger Anja Nordenfelt, verksamhetschef på En Frisk Generation.

Höstlovsresan är ett komplement till En Frisk Generations ordinarie program där familjer under ett års tid kostnadsfritt får prova på aktiviteter två̊ gånger i veckan, äta hälsosamma måltider och få tips om vad kroppen behöver för att må bra. Förutom En Frisk Generations ledare kommer några av STFs lokalavdelningar vara en del av programmet genom att hjälpa till att rekrytera ideella ledare och stötta familjerna till fortsatt rörelse och naturupplevelser efter avslutat program.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Maria Ros Jernberg, vice generalsekreterare STF:
070-288 21 83, maria.ros.jernberg@stfturist.se

Anja Nordenfelt, verksamhetschef En Frisk Generation:
070–974 02 92 anja@enfriskgeneration.se


Om En Frisk Generation

En Frisk Generation är en ideell organisation som bryter trenden med den ojämlika hälsan genom att ge alla familjer möjlighet till en aktiv gemenskap. Vi erbjuder en aktiv fritid för hela familjen där alla får vara med. En Gemenskap som inte baseras på prestation pengar eller färdigheter. Vi gör något konkret genom att två gånger i veckan under ett år erbjuda barn och föräldrar fysisk aktivitet, kunskap om mat och en social gemenskap i närområdet. H.K.H. Prins Daniel är beskyddare av En Frisk Generation och ett forskningsteam från Karolinska Institutet utvärderar effekten av metoden. Barn som deltar i En Frisk Generations program ökar sin fysiska aktivitet tre gånger mer än i jämförande internationella studier. Familjerna ökar sin vardagsmotion och förändrar sina matvanor. De gör mer aktiviteter tillsammans och många upplever också en förbättrad livskvalitet.