2018-09-18 09:29Nyheter

"Låt inte barnen hamna i en gråzon" Serge-Junior på besök hos En Frisk Generation

null

Allsvenske fotbollsspelaren Serge-Junior Martinsson Ngouali, Hammarby Fotboll, besökte En Frisk Generations familjer i Östberga och Rågsved. Han bjöd på fotbollstips och pratade om vikten av att skapa möjligheter för alla barn.

Junior har spelat fotboll på elitnivå i sju år och ingår även i Gabons landslag. Intresset för fotboll fick Junior tidigt, mamma Elisabeth spelade fotboll och Junior var med på träningarna och sprang med bredvid plan.

- Jag spelade fotboll hemma på gården och älskade det. När jag var 5 år fick min storasyster med sig en lapp från skolan om att börja spela fotboll. Trots att jag var 2 år yngre än vad man skulle vara för att få börja frågade jag mamma om jag fick. Hon sa ja!

När Junior var liten var aktivitet och rörelse en del av vardagen. Idag märker han hur barn spenderar allt mer tid framför skärmar istället för att rör på sig. Föräldrar, skola och fritids har ett stort ansvar för att få barn att istället använda sin kreativitet och hitta på saker.

- Låt barnen testa olika organiserade aktiviteter, så de kan hitta något som är roligt. Alla föräldrar har inte samma förutsättningar, tid, arbete och ekonomi kan begränsa möjligheterna. Då behöver andra gå in så att barnen inte hamnar i en gråzon. Ett barn väljer inte vilka yttre förutsättningar den föds i.

Junior kom i kontakt med En Frisk Generation via Abel Abraham, CSR-ansvarig på Hammarby Fotboll.

- Jag tyckte att En Frisk Generations arbete lät väldigt bra och tänkte att om jag kan bidra genom att hälsa på och hålla i en träning så gör jag gärna det. Det var både kul och givande, så jag är tacksam för möjligheten!


Om En Frisk Generation

En Frisk Generation är en ideell organisation som bryter trenden med den ojämlika hälsan genom att ge alla familjer möjlighet till en aktiv gemenskap. Vi erbjuder en aktiv fritid för hela familjen där alla får vara med. En Gemenskap som inte baseras på prestation pengar eller färdigheter. Vi gör något konkret genom att två gånger i veckan under ett år erbjuda barn och föräldrar fysisk aktivitet, kunskap om mat och en social gemenskap i närområdet. H.K.H. Prins Daniel är beskyddare av En Frisk Generation och ett forskningsteam från Karolinska Institutet utvärderar effekten av metoden. Barn som deltar i En Frisk Generations program ökar sin fysiska aktivitet tre gånger mer än i jämförande internationella studier. Familjerna ökar sin vardagsmotion och förändrar sina matvanor. De gör mer aktiviteter tillsammans och många upplever också en förbättrad livskvalitet.