2015-09-17 07:00Bloggpost

KICKOFF-LÄGRET PÅ BARNENS Ö!

null

Den 11-13 september var det äntligen dags för Kickoffläger som anordnades för andra året i rad för våra familjer i En frisk generation. Det tre dagar långa lägret spenderades på Glämsta som ligger på Barnens ö, strax utanför Norrtälje. Ett stort och härligt gäng föräldrar och barn från fyra olika skolor i Södertälje och Haninge kom fram vid lunchtid. Alla var förväntansfulla på vad helgen skulle innehålla. Det blev tre fartfyllda dagar fyllda med aktiviteter och utmaningar.

Fredagen startade igång med att familjerna delades in i tre mindre grupper och deltagarna fick köra lära känna lekar tillsammans. Senare under eftermiddagen delade vi på föräldrar och barn, där föräldrarna var på workshop och barnen lekte roliga lekar. Under workshopen samtalades det om hur viktigt fysisk aktivitet är, det farliga stillasittandet samt vikten av att fortsätta vara fysiskt aktiva tillsammans med sin familj även efter att familjerna slutat i En frisk generation. Det blev en givande eftermiddag för både vuxna och barn.

På kvällen fanns det tid för fritid, där familjerna kunde göra saker tillsammans. Vissa pysslade i pysselladan, några spelade fotboll och andra packade upp och gjorde sig hemmastadda i sina rum. Vi tror att alla sov riktigt gott under natten efter en aktiv och rolig dag!

Lördagsmorgonen inleddes med antingen promenad, springrunda eller yoga i kapellet. Det blev en skön start på dagen där många bevisade för sig själva att de kan mycket mer än de tror. Vid kl 10 var det äntligen dags för Fångarna på Glämsta, en variant av Fångarna på fortet. Deltagarna delades in familjevis, där de tillsammans skulle klara av 10 olika ”celler”. Vissa celler krävde kunskap, andra krävde fysisk styrka medan andra celler utmanade familjernas förmåga att samarbeta tillsammans. Familjerna lärde sig bland annat mycket om tandhälsa, om socker, hur mycket energi maten vi äter innehåller och varför vi inte ska skräpa ner i naturen. De fick också testa sin kondition under cellen ” Pulsen”.

När alla lag hade tagit sig igenom de olika cellerna väntade finalen ner vid stranden! Lagen skulle med hjälp av kåsor fylla en skål med vatten, så att vattnet i skålen till sist rann över. Under finalen visade familjerna oss hur bra de är på att samarbeta och heja på varandra. Solen sken och det blev en härlig avslutning av Fångarna på Glämsta.

Under lördagskvällen bjöds det på äppel och kanelknytet som hade grillats över öppen eld. Barnen hade även möjlighet att visa sina bästa dansmoves på dansgolvet, där det till och med blev en limbotävling!

Sista dagen började tidigt med en mycket inspirerande föreläsning med äventyraren Oskar Kihlborg. Oskar var den första svenske mannen att bestiga världens högsta berg- Mount Everest. Han berättade om spännande äventyr i djungeln och att man visst kan ta sig igenom tuffa utmaningar, om man bara tror på sig själv!

Efter Oskars föreläsning fick familjerna testa på tre olika utmaningar, aktiviteter som många aldrig hade provat förut. Familjerna skulle testa på Häxjakten, paddla kanot och repellering. Under Häxjakten fick familjerna springa mellan olika stationer, och när de kom fram till en plats fick de lägga ett pussel som skulle leda dem till nästa plats. Vid varje station skulle de samla på sig häxor, för att sedan när fem häxor var insamlade springa tillbaka till starten.


Om En Frisk Generation

En Frisk Generation är en ideell organisation som bryter trenden med den ojämlika hälsan genom att ge alla familjer möjlighet till en aktiv gemenskap. Vi erbjuder en aktiv fritid för hela familjen där alla får vara med. En Gemenskap som inte baseras på prestation pengar eller färdigheter. Vi gör något konkret genom att två gånger i veckan under ett år erbjuda barn och föräldrar fysisk aktivitet, kunskap om mat och en social gemenskap i närområdet. H.K.H. Prins Daniel är beskyddare av En Frisk Generation och ett forskningsteam från Karolinska Institutet utvärderar effekten av metoden. Barn som deltar i En Frisk Generations program ökar sin fysiska aktivitet tre gånger mer än i jämförande internationella studier. Familjerna ökar sin vardagsmotion och förändrar sina matvanor. De gör mer aktiviteter tillsammans och många upplever också en förbättrad livskvalitet.